Hız Sabitleyiciyi Yakıt Tasarrufu Sağlar Mı
Hız Sabitleyiciyi Kullanmak Yakıt Tasarrufu Sağlar mı?
Günümüzde, çoğu sürücü hız sabitleyici (cruise control) kullanımına alışkındır. Bu durum, özellikle uzun yol şoförleri arasında yaygındır. Hız sabitleyicinin kullanılması gaz pedalına olan ihtiyacı ortadan kaldırsa da, bu modern kolaylık aynı zamanda önemli miktarda yakıt tasarrufunun kaynağı olarak gösterilmektedir. Birçok sürücü, hız sabitleyici kullanımının yakıt tüketimini en aza indirdiğini ve yakıt giderlerinin hissedilir şekilde düştüğünü iddia eder….
Evet, çoğu durumda hız sabitleyiciyi kullanmak yakıt tüketimini %5 ila %15 arasında düşürebilir. Bu bazıları için şaşırtıcı olsa da, yakıt tüketimindeki bu düşüşün arkasında geçerli bir sebep bulunur.
Özellikle hızlanma sırasında bir aracın yakıt tüketimi maksimum seviyede artar. Bu nedenle, yakıt tasarrufu sağlamanın en iyi yolu belirli bir hızı korumaktır. Bunu gaz pedalına basarak elde etmek oldukça zordur, ancak hız sabitleyici kullanılarak kolayca elde edilir.
Natural Resources Canada tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, saatte 80 km. hızla gitmek isteyen bir sürücü gaz pedalı kullandığı taktirde her 18 saniyede bir aracın hızı 75 ila 85 km/s arasında dalgalanmaktadır. Aynı araçta hız sabitleyici kullanıldığında ise %20 daha fazla yakıt tasarrufu yaptığı görülmüştür.
Sürücü hız sabitleyiciyi etkinleştirdiğinde, istenen hız motor kontrol ünitesi (PCM / ECM / ECU) tarafından sağlanır. Çoğu durumda, yokuş yukarı veya yokuş aşağı giderken bile meydana gelen hız dalgalanmaları oldukça küçüktür.
Hız Sabitleyici Ne Zaman Kullanılmaz?
Yağmur veya kar gibi kaygan koşullarda hız sabitleme sisteminin kullanılması tavsiye edilmez. Çünkü, bu koşullarda sürüş esnasında yol koşulları bir anda değişebilir ve aracın kontrolü zorlaşabilir. Aynı şekilde, keskin virajlı yollarda da hız sabitleyici devre dışı bırakılmalıdır.
Ayrıca, uykuluyken veya sıkışık trafik koşullarında hız sabitleyicinin kullanılması önerilmez. Yorgunken hız sabitleyiciyi kullanmak, sürücünün odaklanma durumunu daha da ortadan kaldırır ve uyuşukluğu artırır. Benzer şekilde, dur-kalk trafiğin yoğun olduğu alanlarda aracın hızı sürekli değişir ve bu daha fazla konsantrasyon gerektirir. Bu alanlarda hız sabitleyiciyi kullanmak, sürüşe odaklanmayı bozar ve dikkat dağınıklığına neden olur.
Unutmayın, hız sabitleyici yalnızca trafik sıkışıklığının olmadığı düz yol koşullarında ve hatta yokuş yukarı veya yokuş aşağı sürüşlerde kullanıldığında yakıt açısından verimlidir. Hız sabitleyici kullanmanın en büyük avantajı, gereksiz hızlanma ve yavaşlamayı ortadan kaldırarak yakıt verimliliğini korumak ve uzun mesafeli sürüşlerde sürücünün yorgunluk hissini azaltmaktır.
Hız Sabitleyici Fren Kullanır mı?
Hız sabitleyici, aracı yavaşlatmak için frenleri kullanmaz. Bu sistem, bir dizi koşul altında aracın sabit hızını korumak için gaz kelebeği plakasının açıklığını ayarlar. Bununla birlikte, birçok modern araç adaptif hız sabitleyici sistemine sahiptir. Adaptif hız sabitleyiciler, öndeki araçlarla güvenli mesafeyi korumak için, araç hızını otomatik olarak ayarlar ve aracın fren sistemini kullanırlar.
Hız Sabitleyici Otomatik Şanzımanı Bozar mı?
Yaygın inanışın aksine, hız sabitleyici kullanımı şanzımanı bozmaz. Gerçekte, hız sabitleyiciyi düzenli olarak kullanmak, gaz kelebeğinin çalışmasını önemli derecede azaltır. Bu nedenle, aktarma sistemindeki bileşenlerin aşınmasını azaltır. Bir aracın uzun süre sabit bir hızda çalışması, aşınmaların minimum seviyeye inmesine yardımcı olur.
Bazı sürücüler, hız sabitleyici devredeyken ve otomatik şanzıman vites küçültürken, motor RPM’sinin aniden yükseldiğini ve bu nedenle şanzımanın hasar göreceğine inanır. Gerçekte böyle bir şey mümkün değildir, çünkü vites küçültme işlemi tamamen makul bir şekilde araç bilgisayarı tarafından zamanlanır ve aracı hızlı bir şekilde yavaşlatmanın en güvenli yöntemidir.
Hız Sabitleyiciyi Kullanırken Ayağınızı Nereye Koymalısınız?
Hız sabitleyici kullanırken, ayaklarınızı her zaman fren pedalına yakın tutmanız tavsiye edilir. Hem yol hem de trafik koşulları, hiç beklemediğiniz bir an da bozulabilir. Ayaklarınız fren pedalına yakınsa, tehlikeli durumlarda fren pedalına basarak çok daha hızlı tepki verebilirsiniz.
Bu, adaptif hız sabitleyiciye sahip sürücüler için de geçerli bir kuraldır. Böyle bir donanıma sahip olmak sürücüye yanlış bir güven duygusu verse de, herhangi bir zamanda aracın tam kontrolünü sağlayabilmek önemlidir.
Bununla birlikte, fren pedalını iki ayağınızla birlikte kullanmayın. Otomatik şanzımana sahip araçlarda, bazı sürücüler sol ayakla fren pedalını sağ ayakla gaz pedalını kullanır ki, bu yanlış bir uygulamadır. Fren pedalı ve gaz pedalı için yalnızca sağ ayak kullanılmalıdır. Bu hem manuel hem de otomatik şanzımanlı araçlar için geçerli genel bir kuraldır.
Her şey otomatik olunca, doğal olarak bacak bacak üstüne atmak isteyebilirsiniz. Ancak bunu yapmak, tehlikeli bir durumda fren pedalına basmayı ciddi şekilde geciktirir.