Start stop sistemi nedir?

Start stop sistemi nasıl çalışır, özellikleri, avantajları ve fiyatlarıyla ilgili detaylı bilgiye bu yazıdan ulaşabilirsiniz!

Saat tam 06.00’da çalan alarmınızla uyanıp saat 08.00’de işe vardığınız rutin bir gününüzde kaç tane trafik ışığı geçiyorsunuz, hiç saydınız mı? Trafik ışıkları bir yana, girdiğiniz o sıkışık trafikte kaç kere aracınızı durdurmak, adım adım ilerlemek, uzun bekleme süreleriyle baş etmek zorunda kalıyorsunuz? Otomotiv dünyasında giderek popülerleşen, orta segment arabalarda opsiyonel şekilde sunulan, üst segmentlerde ise standart paket içinde gördüğümüz start-stop sistemi işte tam da bu dur-kalklara çare olma amacını taşıyan bir mühendislik harikası.

Start stop sistemi nasıl çalışır?

Start stop sistemi, sıkışık bir trafikteki bekleme sürelerinde veya aracınız durma noktasına geldiğinde, aracınızın motorunun kapatılmasını sağlayan bir teknoloji ürünü. Start-stop sistemi nasıl çalışır sorusuna gelince; aracınız durma noktasına geldiğinde, eğer vites değiştirme kolunuz boştaysa ve ayağınızı debriyaj pedalından çekerseniz start-stop sistemi devreye girecektir. Otomatik vitesli araçlarda ise, frene bastığınızda veya aracınız 2-3 km/saat hıza düşerse (modeline göre değişir), sistem kendi kendini devreye sokacaktır. Elbette sistemin çalışmasını belirleyen diğer bazı kriterler de var:

  • Akünün şarjı alt limitin üzerindeyse,
  • Aracın elektrik yükü üst limitin altındaysa,
  • Aracın motor soğutma suyunun sıcaklığı 60°C’nin üzerinde ise,
  • Klima ve kalorifer gibi buğu çözücü veya ısı düzenleyici sistemler kapalı veya en alt seviyede çalışıyorsa,
  • Otomobilin direksiyonu, çeyrek turdan fazla olmayacak şekilde herhangi bir tarafa çevrilmiyorsa,
  • Sürücünün emniyet kemeri takılı ise,
  • Motorun kaputu kapalıysa,
  • Sürücünün kapısı kapalıysa start-stop sistemi devreye girecektir.

Start stop sisteminin faydaları nelerdir?

Start stop sisteminin faydalarına bakınca iki önemli özellik göze çarpıyor. İlk olarak, start-stop sistemi, bekleme sürelerinde motorun boş yere çalışmasını engellediğinden dikkate değer oranda yakıt tasarrufu sağlıyor. Söz konusu miktar, ortalama çevrimde 100 kilometrede yaklaşık olarak 0.2 litre benzin tasarrufuna denk düşüyor. İkinci olarak, start-stop sistemi yalnız yakıt tasarrufuna değil, aynı zamanda çevreye verilen karbon monoksit salınımının önüne geçilmesine de fayda sağlıyor. Araba başına düşünüldüğünde ikinci planda kalacak bir özellik olsa da her gün trafiğe çıkan araç sayısını düşündüğünüzde, kentteki hava kirliliğini engellemek adına önemli bir adım teşkil edeceğinden şüpheniz olmasın.

Start stop sisteminin zararları nelerdir?

Start-stop sisteminin zararları nedir diye baktığınızda, “Start-stop sistemi marş motoruna zarar verir mi” sorusuyla er ya da geç karşılaşacaksınız. Çünkü halk arasında start-stop sisteminin marş dinamosunun ömrünü kısalttığına dair bir inanış var. Aslına bakılırsa bu inanış eski tip marş dinamolarının yapısından kaynaklanıyor. Eski tip marş sistemlerinde, marş motorunun dönme kuvveti volan dişlisine ve krank miline aktarılır ve motor ilk ivmeyi bu güçten alır. Ayrıca, eski tip marş dinamoları seyrek kullanılmak üzere tasarlandıkları için sürekli çalıştır-durdur işlemi uygulandığında zarar görüyor, yüksek enerji tüketiminden dolayı da akü çok daha hızlı zayıflıyor.
Bununla beraber, start-stop sisteminin marş dinamosunun ömrüne bir zararı olduğunu söyleyemeyiz. Zira start-stop sistemleriyle birlikte üretilen yeni nesil marş sistemleri farklı bir çalışma prensibiyle devreye giriyor. Yeni marş sistemlerinde, tek alternatörle çalışan eski marş sistemlerinin aksine hem şarj eden hem de kısa zamanda arabanın tekrar çalışması için enerji depolayabilen bir alternatör-dinamo sistemi bulunuyor. Sistemdeki enerji depolaması da bu şekilde gerçekleştiğinden ne marş dinamosuna zarar veriyor ne de akünün zayıflamasına sebep oluyor. Ayrıca, tekniği itibariyle sürekli kullanılmak üzere tasarlandıklarından yataklarında rulman bulunuyor. Özetle, start-stop sistemi ile tasarlanmış bir arabada bu sebepten dolayı herhangi bir sorun yaşanmıyor.